ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΧΑΡΤΙ ΑΚΟΥΑΡΕΛΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΕΣΑΣ!

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΧΑΡΤΙ ΑΚΟΥΑΡΕΛΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΕΣΑΣ!


ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΧΑΡΤΙ ΑΚΟΥΑΡΕΛΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΕΣΑΣ!

Η απάντηση στην ερώτηση «Τι χαρτί ακουαρέλας να αγοράσω» εξαρτάται από πολλές παραμέτρους όπως:

·        Είμαι επαγγελματίας ζωγράφος ή  αρχάριος;

·        Ποιες τεχνικές υδατογραφίας δουλεύω;

·        Τι απαιτήσεις έχω για την διαχρονικότητα του έργου;

·        Tι απαιτήσεις έχω για την απόδοση των χρωμάτων;

‘Έχοντας απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα πάμε να δούμε ορισμένους παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή: (1) κατηγορίες, (2) τρόπος κατασκευής, (3) ποιότητα, (4) βάρος, (5) υφή, (6) χρωματισμός χαρτιού  και (7) συσκευασία.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες  χαρτιού υδατογραφίας:

α. ARTISTS QUALITY : πρόκειται για χαρτιά αντιόξινα (acid-free) με πολύ μεγάλη αντοχή σε όλες τις τεχνικές ακουαρέλας προσφέροντας την μέγιστη απόδοση των χρωμάτων.

β.STUDENTS QUALITY : πρόκειται για χαρτιά που δεν είναι αντιόξινα που σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου θα κιτρινίσουν και θα γίνουν εύθραυστα . Αν είστε αρχάριος και επιλέξετε αυτή την κατηγορία θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη ότι το χρώμα δεν θα έχει την καλύτερη απόδοση .

 

ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

Το χαρτί ακουαρέλας κατασκευάζεται συνήθως με μία από τις τρεις διαδικασίες:

Α. Handmade

Β. Mold-made

Γ. Machine-made

Το handmade είναι το καλύτερο και αμέσως μετά ακολουθεί το χαρτί mold -made. Και τα δύο είναι πολύ ανθεκτικά, σταθερά και δεν παραμορφώνονται ακόμα και αν εμποτιστούν με μεγάλη ποσότητα νερού. Και τα δύο διαθέτουν ακανόνιστες επιφανειακές υφές που είναι επιθυμητές στην τεχνική της υδατογραφίας .

Εάν επιλέξετε χαρτί ARTISTS QUALITY , θα πρέπει να είναι handmade ή mold-made.

Το χαρτί STUDENTS QUALITY  είναι συνήθως machine-made, το οποίο είναι φθηνότερο, αλλά φθείρεται και παραμορφώνεται εύκολα.

 

ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Το χαρτί κατασκευάζεται χρησιμοποιώντας ένα μείγμα από ίνες βαμβακιού και κυτταρίνης (cellulose fibers). Στο χαρτί ARTISTS QUALITY αυτές οι ίνες είναι 100% βαμβάκι που το καθιστά ισχυρό αλλά ταυτόχρονα και εύκαμπτο. Το χαρτί που κατασκευάζεται από βαμβάκι αναφέρεται συχνά ως "rag paper".

Τα λιγότερο ακριβά χαρτιά κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας ξυλοπολτό ή μερικές φορές συνδυασμό βαμβακιού και ινών α’ κυτταρίνης (cellulose fibers).

Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τεχνικές όπως scrubbing, scraping, taping και masking, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε 100% βαμβακερό χαρτί που μπορεί να αντέξει.

 

ΒΑΡΟΣ

Το βάρος του χαρτιού δεν είναι ενδεικτικό της ποιότητας, διότι το καλύτερο χαρτί κατασκευάζεται και βαρύ και ελαφρύ. Το βάρος είναι σημαντικό γιατί τα ελαφρύτερα χαρτιά χρειάζονται τέντωμα πριν από τη χρήση ώστε να μην λυγίσουν ή τσαλακώσουν όταν είναι βρεγμένα. Το βαρύ χαρτί μπορεί να απορροφήσει περισσότερο νερό και σπάνια χρειάζεται τέντωμα. Το βάρος χαρτιού προσδιορίζεται με δύο διαφορετικές μεθόδους: (1) μέτρηση δέσμης 500 φύλλων (22 "x 30") σε λίβρες (λίβρες) ή (2) με μέτρηση ενός φύλλου σε γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο (gsm ή g / m2).

Το ελαφρύ χαρτί είναι λιγότερο από 140 lb / sm 300 gsm και το βαρύ είναι 300-400 lb / 600-850 gsm.

 

Το βαρύ χαρτί μπορεί να είναι ακριβό, αλλά είναι προτιμότερο για ορισμένους καλλιτέχνες, επειδή δεν χρειάζεται τέντωμα.

Οι αρχάριοι μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα χρησιμοποιώντας από 300 gsm βάρος χαρτιού και ελαφρύτερο. Για να αποφύγουν το τέντωμα μπορούν να τοποθετήσουν το χαρτί σε πινακίδα σχεδίου  και να το σταθεροποιήσουν με χαρτοταινία .

ΥΦΗ

Μέχρι τώρα έχουμε εξετάσει αντικειμενικούς παράγοντες που σχετίζονται με την ποιότητα του χαρτιού. Η υφή, από την άλλη πλευρά, είναι ένα υποκειμενικό θέμα που βασίζεται σε προσωπικές προτιμήσεις και στυλ ζωγραφικής.

 

HOT- PRESSED , είναι το χαρτί με λεία, σκληρή επιφάνεια (λεπτόκοκκο)

Ορισμένοι καλλιτέχνες επιλέγουν το χαρτί αυτό για λεπτομερή εργασία, αλλά άλλοι το θεωρούν πολύ ολισθηρό, καθιστώντας δύσκολο τον έλεγχο του χρώματος.

COLD-PRESSED είναι το χαρτί με μεσαίο κόκκο  (ημι-τραχιά επιφάνεια)κατάλληλο τόσο για λεπτομερή εργασία όσο και για την τεχνική wet on wet.

ROUGH PAPER είναι το χαρτί με τραχύ κόκκο ιδανικό για εργασία με πολύ νερό και προσδίδει μια ιδιαίτερη φωτεινότητα στα χρώματα.

 

ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ ΧΑΡΤΙΟΥ

Τα περισσότερα χαρτιά είναι λευκά ή κρεμ γιατί στα ανοιχτόχρωμα χαρτιά αποδίδει καλύτερα η φωτεινότητα των χρωμάτων. Όμως, μπορείτε να αγοράσετε χαρτί ακουαρέλας σε διαφορετικά χρώματα ή αποχρώσεις και να δημιουργήσετε διαφορετικά εφέ.

 

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

Τα χαρτιά μπορείτε να τα βρείτε σε μεμονωμένα φύλλα διαφόρων διαστάσεων, σε μπλοκ με τις 4 πλευρές κολλημένες , σε μπλοκ σπιράλ,  σε pad μπλοκ ( η μια μόνο πλευρά κολλημένη) και σε ρολό.

Δείτε εδώ:

Μπλοκ -Pad ακουαρέλας

Χαρτιά – Ρολά ακουαρέλας

Χρώματα - Μολύβια

Μαρκαδόροι – Σετ ακουαρέλας

Αξεσουάρ

Πινέλα ακουαρέλας