ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SOFT - OIL PASTEL

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ SOFT - OIL PASTEL

Τα παστέλ χρώματα χρησιμοποιούνται συνήθως στο σχέδιο και στη ζωγραφική. Υπάρχουν διάφοροι τύποι παστέλ όπως:

Σκληρά παστέλ-Hard pastel

Μαλακά παστέλ – Soft pastel

Παστέλ -pastel

Παστέλ μολύβια

Λαδοπαστέλ – Oil pastel

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τις διαφορές των Soft pastel και Oil pastel καθώς επίσης θα σας βοηθήσουμε να επιλέξετε τα κατάλληλα παστέλ για εσάς.

Διαφορές μεταξύ oil pastel και soft pastel.

Είναι σημαντικό αρχικά να σημειωθεί ότι όλα τα παστέλ κατασκευάζονται με ανάμειξη μέρος κιμωλίας και μέρος ξηράς χρωστικής (pigment) και στη συνέχεια προστίθεται ένα συνδετικό για να σχηματιστεί η πάστα.

Η κύρια λοιπόν διαφορά μεταξύ των soft και oil pastel  είναι στον τρόπο παραγωγής τους.

SOFT PASTEL

Τα soft pastel  είναι τα πιο συνηθισμένα στην αγορά. Κατασκευάζονται  από λευκή κιμωλία, αραβικό κόμμι και χρωστική ουσία και αυτό εξηγεί το ξηρό ματ φινίρισμα που έχουν. Είναι τα αυθεντικά παστέλ και έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση χρωστικών ουσιών και την μικρότερη ποσότητα συνδετικού υλικού  για αυτό και έχουν χρωματική ένταση και θρυμματίζονται εύκολα .

Αυτά τα παστέλ δεν κολλάνε στις επιφάνειες και ως εκ τούτου, μπορούν να καθαριστούν εύκολα.

Έχουν εύθραυστη συνοχή και υφή σε σκόνη .

Αυτό τα καθιστά ιδανικά για ζωγραφικά εφέ, στρώσεις και μίξεις χρωμάτων.

Τα soft pastel έχουν την ευρύτερη γκάμα χρωμάτων, μεταξύ όλων των άλλων παστέλ. Τα βρίσκουμε σε κυλινδρικές ράβδους και σε διάφορα μεγέθη. Εάν ξεκινάτε πρώτη φορά σχέδιο με παστέλ τότε είναι ιδανικά για εσάς .

Εάν επιθυμείτε το αποτέλεσμα του σχεδίου σας να μοιάζει με ακουαρέλα ή με ζωγραφική με μελάνι τότε θα επιλέξετε τα soft pastel . Επίσης είναι ιδανικά για ανάμειξη και blending , συμπεριφέρονται άψογα και συνδυάζονται όμορφα με άλλα υλικά όπως ακρυλικά, μελάνια νερού και χρώματα ακουαρέλας. Είναι ιδανικά για λεπτομέρειες, αλλά και για εφαρμογή σε μεγάλες επιφάνειες .

OIL PASTEL

Τα  λαδοπαστέλ είναι επίσης πολύ γνωστά στην αγορά και έχουν τη μορφή κυλινδρικών ράβδων .Κατασκευάζονται με χρωστική ουσία (pigment) και  συνδετικό υλικό είναι το  λάδι και το κερί και όχι η κόλλα.

Αυτό δίνει μια μοναδική συνοχή στα λαδοπαστέλ.

Αυτή είναι η βασική διαφορά μεταξύ των oil και soft pastel.

Αν σας αρέσει η ευελιξία και η υφή των χρωμάτων λαδιού αλλά δεν αντέχετε τη μυρωδιά, τότε τα oil pastel είναι η τέλεια επιλογή για εσάς. Τα oil pastel είναι παρόμοια με τα χρώματα λαδιού, με τη μόνη διαφορά ότι δεν σκληραίνουν και δεν στεγνώνουν.

Ωστόσο, μπορείτε να τα αραιώσετε και να τα επεξεργαστείτε με τον ίδιο τρόπο που θα κάνατε με τα χρώματα λαδιού.

Το κερί και η κρεμώδης συνοχή τους είναι το κύριο χαρακτηριστικό τους.

Όταν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το παστέλ λαδιού, συνιστάται να ασταρώσετε την επιφάνεια με γκέσο έτσι ώστε να αποφευχθεί η απορρόφηση του κεριού και των συνδετικών λαδιών.

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ OIL KAI SOFT PASTEL.

·        Μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια .

Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείτε ένα χαρτί που έχει υφή, είναι βέβαιο ότι θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα σε αντίθεση με μια λεία επιφάνεια. ( δείτε εδώ χαρτιά και μπλοκ για παστέλ)