Drying Oils Έλαια ξήρανσης

Drying Oils Έλαια ξήρανσης

Τα λάδια ξήρανσης είναι τα συνδετικά που χρησιμοποιούνται κατά την κατασκευή λαδομπογιών, το υγρό που δεσμεύει τη χρωστική ουσία σε πάστα και στη συνέχεια όταν εκτίθεται στον αέρα σκληραίνει σε μεμβράνη. Επειδή είναι πολυακόρεστα έλαια απορροφούν οξυγόνο και σκληραίνουν, σε αντίθεση με τα μονοακόρεστα έλαια όπως το ελαιόλαδο, που δεν απορροφούν αρκετό οξυγόνο για να σκληρυνθούν ποτέ.

Τα λάδια ξήρανσης που χρησιμοποιούνται για την ελαιογραφία περιλαμβάνουν λάδια λιναρόσπορου (λιναρόσπορου), καρθαμέλαιου, παπαρούνας και καρυδιάς. Εκτός από το ότι χρησιμοποιούνται για την κατασκευή λαδομπογιών, είναι επίσης τα συστατικά που χρησιμοποιούνται κατά την κατασκευή μέσων ζωγραφικής για προσθήκη στη βαφή για την προσαρμογή των ιδιοτήτων της. Τα μέσα κατασκευάζονται συνήθως από λάδι ξήρανσης και είτε από ρητίνη (όπως το damar) είτε από διαλύτη (όπως νέφτι). Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε λάδι από μόνο του ως μέσο για να κάνετε το χρώμα να ρέει περισσότερο, απλά χρειάζεται μια σταγόνα για να γίνει πιο υγρό. Όταν είναι υγρό, αφήνει λιγότερο σημάδι από το πινέλο.

Τα διάφορα λάδια ξήρανσης έχουν διαφορετικούς χρόνους και ιδιότητες στεγνώματος. Η ανάμειξή τους με λαδομπογιά τροποποιεί τα χαρακτηριστικά της βαφής. Μπορούν να το κάνουν πιο λεπτό, να επιμηκύνουν ή να μειώσουν το χρόνο στεγνώματος, να το κάνουν πιο διαφανές ή αδιαφανές και να αλλάξουν τη γυαλάδα. Μερικά λάδια και μέσα προκαλούν κιτρίνισμα αλλά στεγνώνουν πιο γρήγορα και άλλα δεν επηρεάζουν το χρώμα αλλά στεγνώνουν πιο αργά. Πρέπει να κάνετε επιλογές σχετικά με τις ιδιότητες που είναι πιο σημαντικές για εσάς.

Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα λάδι που δεν κιτρινίζει με λευκή βαφή, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιμένετε περισσότερο χρόνο για να στεγνώσει. Η αρχή της βαφής «λίπος πάνω από άπαχο» δεν πρέπει να ξεχαστεί καθώς τυχόν μερικώς στεγνά στρώματα που βάφονται θα συνεχίσουν να στεγνώνουν και να συρρικνώνονται και μπορεί να επηρεάσουν τις στρώσεις από πάνω. Εξασφαλίζοντας ότι αργότερα, τα ανώτερα στρώματα στεγνώνουν πιο αργά από τα προηγούμενα, τα χαμηλότερα στρώματα δεν θα σπάσουν ή θα διαχωριστούν. Εάν το στρώμα έχει περισσότερο λάδι, θα στεγνώσει πιο αργά και θα είναι πιο εύκαμπτο, ώστε να είστε σίγουροι για μια σταθερή δομή.

Τύποι λιπαντικών ξήρανσης:

Λινέλαιο ψυχρής έκθλιψης (μη επεξεργασμένο):

Απαλό κίτρινο χρώμα, αυξάνει τη γυαλάδα και τη διαφάνεια. Μειώνει τα σημάδια από το πινέλο. Στεγνώνει με την πιο εύκαμπτη μεμβράνη από όλα τα λάδια, άρα λιγότερο πιθανό να ραγίσει. Στεγνώνει σχετικά γρήγορα. Θα κιτρινίσει με τον καιρό τόσοι πολλοί καλλιτέχνες και κατασκευαστές χρωμάτων αποφεύγουν να το χρησιμοποιούν με λευκά. Το παραδοσιακό λάδι για χρήση.

Εξευγενισμένο Λινέλαιο:

Ζεστό λάδι συμπίεσης (ατμού), εξευγενισμένο με αλκάλια για χρήση από καλλιτέχνες. Αυτό το ανοιχτόχρωμο λάδι αυξάνει τη γυαλάδα και τη διαφάνεια και επιβραδύνει το χρόνο στεγνώματος.

Βασικό λινέλαιο:

Το λάδι θερμαίνεται μέχρι να αλλάξει σε μοριακό επίπεδο. Βαρύ και παχύ μπορεί να χρειαστεί να αραιωθεί με διαλύτες. Είναι πιο ανοιχτόχρωμο και κιτρινίζει λιγότερο με την ηλικία από άλλα λάδια. Στεγνώνει σε ένα λείο, ελαστικό φινίρισμα που μοιάζει με σμάλτο χωρίς πινελιές. Αργή ξήρανση.

Λάδι παπαρούνας και  Καρθαμελαιο:

Τα φυσικά ανοιχτόχρωμα ή άχρωμα έλαια που κιτρινίζουν λιγότερο από τα λινέλαια είναι καλά για την παραγωγή λευκής βαφής και την ανάμειξη με τα λευκά. Στεγνώνουν πιο αργά από το λινέλαιο. Πιο αδύναμο φιλμ από τα λινέλαια που μπορεί να προάγουν το ράγισμα με τη γήρανση, επομένως λιγότερο χρήσιμο για τα χαμηλότερα στρώματα ενός πίνακα.

 Έλαιο καρυδιάς:

 Δεν κιτρινίζει και στεγνώνει λίγο γρηγορότερα από τα έλαια καρθαμιού και παπαρουνόσπορου. Γυαλιστερό και ανθεκτικό στο χρόνο. Προσθέτει ζωντάνια, ρευστότητα και αντοχή στο ράγισμα και το κιτρίνισμα.

 Όλα τα έλαια σπόρων και ξηρών καρπών θα ταγγίσουν (οξειδωθούν) όταν εκτεθούν στον αέρα. Αυτό είναι μέρος της φυσικής διαδικασίας ξήρανσης/σκλήρυνσης του χρώματος. Αλλά όταν είναι ακόμα στο μπουκάλι μπορεί να χαλάσουν. Έτσι, όπως τα λάδια ξηρών καρπών για χρήση στην κουζίνα, θα θέλετε να τα διατηρήσετε δροσερά, στο σκοτάδι και σε μικρά, γεμάτα μπουκάλια, ώστε να υπάρχει λιγότερος αέρας μέσα στο μπουκάλι και μην αγοράζετε πολλά εκ των προτέρων.

Δείτε όλα τα λάδια στεγνώματος εδω

https://www.hobbywood.gr/colors/voithitika/oil-mediums