ΜΑΡΚΑΔΟΡΟΣ POSCA 3Μ LIGHT ORANGE

ΜΑΡΚΑΔΟΡΟΣ POSCA 3Μ LIGHT ORANGE

ΜΑΡΚΑΔΟΡΟΣ POSCA 3Μ LIGHT ORANGE

  • Κατασκευαστής: uniball
  • Κωδικός προϊόντος: PC3M-L.ORANGE
  • Διαθεσιμότητα: Σε απόθεμα
  • 3,16€

Μαρκαδόρος Posca με στρογγυλή μύτη 0.9 - 1.3 χιλ.

Χρώμα: Ανοιχτό πορτοκαλί

Φινίρισμα: Ματ 

Επιφάνειες Εφαρμογής:

Καμβάς, χαρτί, χαρτόνι, κεραμικό, ξύλο, ύφασμα, πηλός

Πλαστικό, μέταλλο, πέτρα, γυαλί, πορσελάνη

Ιδιαίτερα Χαρακτηριστικά των μαρκαδόρων Posca:

- Η σύνθεσή τους είναι πλούσια σε χρωστικές αποδίδοντας έντονες αποχρώσεις

Η μοναδική τους φόρμουλα με βάση το νερό προσφέρει χρώματα φωτεινά, καλυπτικά που διατηρούνται με το πέρασμα του χρόνου

- Είναι άοσμοι

- Διαθέτουν μεγάλη σταθερότητα στην ηλιακή ακτινοβολία 

- Στεγνώνουν πολύ γρήγορα, ανάλογα βέβαια με το πάχος του στρώματος

Οδηγίες για να γίνουν μόνιμα ανεξίτηλοι οι μαρκαδόροι ανάλογα το υλικό εφαρμογής:

Καμβάς

Οι POSCA είναι πλήρως συμβατοί με τις ίνες του καμβά δημιουργώντας άμεσα μόνιμα αποτελέσματα. Βεβαιωθείτε ότι ο καμβάς έχει ασταρωθεί σωστά πριν ξεκινήσετε. Όλες οι τεχνικές των μαρκαδόρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καμβά. Δε χρειάζεται σταθεροποίηση των χρωμάτων για ζωγραφική σε καμβά, αλλά αν θέλετε να βελτιστοποιήσετε τη σταθερότητά τους με την πάροδο του χρόνου, μπορείτε να εφαρμόσετε ένα βερνίκι με βάση το νερό. 

Χαρτί

Σε χαρτί οι μαρκαδόροι Posca έχουν πολύ καλή πρόσφυση και δε χρειάζονται φιξάρισμα. Αν παρόλα αυτά θέλετε μεγαλύτερη αντοχή μακροπρόθεσμα μπορείτε να περάσετε ένα βερνίκι νερού. 

Για εφέ ακουαρέλας, προτιμήστε χαρτιά μεγαλύτερου βάρους. Εάν σχεδιάζετε σε φωτογραφικό χαρτί, ο χρόνος στεγνώματος θα είναι μεγαλύτερος.

Ξύλο

Εάν πρόκειται για βερνικωμένο ξύλο συστήνεται να επεξεργαστεί η επιφάνειά του με ένα γυαλόχαρτο πριν ώστε να γίνει πιο πορώδης. Εφόσον το ξύλο θα απορροφήσει αρκετό χρώμα από τους μαρκαδόρους, ίσως χρειαστούν παραπάνω από ένα στρώματα. Στο τέλος αφού στεγνώσουν τα χρώματα πρέπει να περάσετε ένα βερνίκι νερού (gloss ή ματ).

Ύφασμα

Το ύφασμα προς διακόσμηση εάν είναι καινούριο είναι καλό να πλυθεί πριν μπουν οι μαρκαδόροι ώστε να φύγει το λεγόμενο 'κολλάρισμα' από την κατασκευή του ή να αφαιρεθούν ρύποι εάν πρόκειται για χρησιμοποιημένο. Για δέρμα ή δερματίνη συστήνεται να καθαριστεί η επιφάνεια με ένα βρεγμένο σφουγγάρι. Για δέρμα suede (αληθινό ή απομίμηση) αρκεί ένα καθάρισμα με ένα μαλακό πινέλο. 

Οι μαρκαδόροι Posca έχουν μεγαλύτερη απορροφητικότητα σε φυσικά υλικά και συστήνεται να τοποθετηθεί κάποιο απορροφητικό χαρτί κάτω από την επιφάνεια διακόσμησης.  Ο χρόνος στεγνώματος και τα στρώματα που θα χρειαστεί να περάσετε είναι ανάλογα με την απορροφητικότητα του υφάσματος και το αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε. 

Όταν στεγνώσουν τα χρώματα των μαρκαδόρων χρειάζονται φιξάρισμα, αυτό γίνεται με σιδέρωμα από την πίσω μεριά του υφάσματος χωρίς ατμό. Η θερμοκρασία του σίδερου ποικίλει ανάλογα με το ύφασμα. Εάν ο τύπος του υφάσματος δεν επιτρέπει σιδέρωμα μπορείτε να φιξάρετε τα χρώματα με τη βοήθεια ενός σεσουάρ μαλλιών από απόσταση 30 εκ. Μετά τα υφάσματα μπορούν να πλυθούν μέχρι τους 40°.

Πλαστικό

Πριν την εφαρμογή των χρωμάτων καλό είναι να καθαρίσετε το πλαστικό από σκόνη ή λιπαρότητα. Όσο πιο λεία η επιφάνειά του, άρα λιγότερο πορώδης, τόσο μεγαλώνει ο χρόνος στεγνώματος των μαρκαδόρων. Όταν τα χρώματα στεγνώσουν πλήρως πρέπει να σταθεροποιηθούν με βερνίκι νερού  (gloss ή ματ) από απόσταση 30 εκ.

Μέταλλο

Oι Posca απορροφούνται πολύ καλά σε μέταλλα όπως ο σίδηρος ή το αλουμίνιο. Τα χρώματα είναι μόνιμα σε τραχιά ή πορώδη μέταλλα και προσωρινά σε λεία μέταλλα.

Καθαρίστε την επιφάνεια με ένα πανί και βεβαιωθείτε ότι δεν είναι υγρή ή λιπαρή πριν ξεκινήσετε. Εάν το μέταλλο που θα διακοσμήσετε είναι βερνικωμένο, ο χρόνος στεγνώματος θα είναι μεγαλύτερος.

Μόλις τελειώσει και στεγνώσει η δημιουργία σας, συνιστούμε να εφαρμόσετε δύο ή τρεις στρώσεις βερνικιού  με βάση το νερό, ειδικά για εξωτερική χρήση.

Γυαλί

Δημιουργίες που αποτελούνται μόνο από γραμμές θα έχουν καλύτερο αποτέλεσμα. Σε περιοχές που πρέπει να γεμίσουν με χρώμα, θα χρειαστούν πολλές στρώσεις για ομοιόμορφο αποτέλεσμα, αφήνοντας λίγα λεπτά στεγνώματος μεταξύ των στρώσεων. Αν θέλετε να διορθώσετε λάθη, απλώς σκουπίστε την περιοχή που θέλετε να σβήσετε με ένα υγρό πανί.

Για να παραμείνουν ανεξίτηλα τα χρώματα των μαρκαδόρων σε γυάλινες επιφάνειες (όχι όμως κατάλληλες για φαγητό) πρέπει να ψήσετε τα αντικείμενα στον φούρνο της κουζίνας για 45 λεπτά στους 160°C, κατόπιν περάστε ένα βερνίκι νερού (gloss ή ματ).

Κεραμικά / Πήλινα

Αναλόγως τον τύπο του κεραμικού ποικίλει η σταθερότητα των χρωμάτων Posca. Σε επεξεργασμένα κεραμικά (πχ. πορσελάνη) τα χρώματα δεν είναι μόνιμα, ενώ σε ψημένα κεραμικά είναι μόνιμο το αποτέλεσμα. Εάν τα κεραμικά χρησιμοποιούνται για φαγητό δε θα είναι κατάλληλα μετά τη διακόσμηση με τους μαρκαδόρους.

Για να κάνετε τα χρώματα ανεξίτηλα σε επεξεργασμένα κεραμικά πρέπει να περάσετε ένα βερνίκι νερού (gloss ή ματ). Σε ακατέργαστα κεραμικά  τα χρώματα σταθεροποιούνται με ψήσιμο σε φούρνο στους 220°. Δεν πρέπει να βγάλετε τα κεραμικά από τον φούρνο εάν δεν κρυώσουν σταδιακά. 

Για πορσελάνη πρέπει να φιξάρετε τα χρώματα πάλι με ψήσιμο στον φούρνο αλλά σε θερμοκρασία 160° και όχι περισσότερο από 45 λεπτά.

Τα κεραμικά μετά το φιξάρισμα των χρωμάτων πλένονται μόνο με κρύο νερό.

Πέτρα / Πετρώματα

Καθαρίστε την επιφάνεια με ένα πανί και βεβαιωθείτε ότι δεν είναι υγρή πριν ζωγραφίσετε με τους μαρκαδόρους. Καθώς τα ορυκτά υλικά είναι πορώδη, απορροφούν το χρώμα σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό ανάλογα με το είδος τους, ίσως χρειαστούν παραπάνω από ένα στρώματα. 

Μόλις στεγνώσουν τα χρώματα, μπορείτε να εφαρμόσετε δύο στρώσεις βερνικιού με βάση το νερό (gloss ή ματ) για να γίνουν ανεξίτηλα.

Tεχνικές

Διαλυτότητα στο νερό

Όλα τα χρώματα των μαρκαδόρων Posca μπορούν να διαλυθούν με νερό και να πειραματιστείτε με τα αποτέλεσμα της ακουαρέλας και της διαβάθμισης της έντασης των χρωμάτων (gradient effect).

Η προσθήκη του νερού πρέπει να γίνει πριν στεγνώσουν τα χρώματα, πολύ απλά αν κατευθείαν μετά την εφαρμογή τους περαστεί ένα πινέλο που έχει βουτηχτεί σε νερό. 

Επίσης, σε μία κλασική πλαστική παλέτα χρωμάτων μπορεί κανείς να συλλέξει χρώμα από τη μύτη των μαρκαδόρων (πατώντας την αρκετές φορές) και να δουλέψει το χρώμα με πινέλο όπως τα κοινά ακρυλικά ή τις ακουαρέλες.

Τα χρώματα τους αναμιγνύονται
Πριν ακόμα στεγνώσει το χρώμα ενός μαρκαδόρου μπορείτε να περάσετε ένα δεύτερο χρώμα και αναμίξετε τις δύο αποχρώσεις, είτε με τη μύτη του μαρκαδόρου είτε με ένα πινέλο με νερό.

Για να καθαριστεί η μύτη του μαρκαδόρου, την αφήνετε μέσα σε ένα δοχείο με νερό μέχρι να διαλυθεί όλο το χρώμα. 

Ζωγραφική σε στρώσεις χρωμάτων
Σκούρα χρώματα μπορούν να εφαρμοστούν επάνω από ανοιχτά ή το αντίστροφο.

Το σημαντικό είναι να έχει στεγνώσει πλήρως το πρώτο χρώμα πριν την εφαρμογή του επόμενου, κάτι το οποίο γίνεται γρήγορα χάρις τον μικρό χρόνο στεγνώματος. 
Τεχνική Blowing
Eίναι ίδια με το αποτέλεσμα που δίνει το φύσημα χρώματος από μπουκάλια spray. Απλά φυσάτε δυναμικά τη μύτη των μαρκαδόρων αφού έχει υπερπληρωθεί με χρώμα.
Αυτή η τεχνική είναι πιο διαδεδομένοι με τους μαρκαδόρους με μύτη μεγάλης διαμέτρου: PC-5M, PC-7M, PC-8K, PC-17K.

Προστασία Διακοσμημένων Περιοχών:

Μπορείτε να περάσετε ένα βερνίκι νερού, γυαλιστερό ή ματ αφού έχουν στεγνώσει τα χρώματα

Οδηγίες Χρήσης:

1. Ανακινήστε καλά τον μαρκαδόρο με κλειστό το καπάκι του μέχρι να ακούσετε το χαρακτηριστικό ήχο της μπίλιας που υποδεικνύει ότι το χρώμα του έχει ανακατευτεί πλήρως. 

2. Πατήστε τη μύτη αρκετές φορές σε ένα πρόχειρο χαρτί μέχρι να γεμίσει με χρώμα και το χρώμα που βλέπετε στο χαρτί είναι καλυπτικό και έντονο (όχι διαφανές). 
3. Καθάρισμα μύτης
Εάν χρειαστεί να καθαρίσετε την μύτη του μαρκαδόρου, αυτό μπορεί να γίνει με νερό βρύσης ή μπορείτε να την αφήσετε μέσα σε ένα δοχείο με νερό για μία νύχτα μέχρι να διαλυθεί όλο το χρώμα.
4. Τοποθέτηση μύτης ανάποδα
Εάν η μύτη του μαρκαδόρου χαλάσει μπορείτε να τη βγάλετε και να την τοποθετήσετε ανάποδα 
Μεγέθη μαρκαδόρων που τοποθετούνται οι μύτες ανάποδα: PC-3M και PC-5M 

Εάν η μύτη στεγνώσει σε περίπτωση που δεν είχε κλειστεί καλά το καπάκι, πάλι μπορείτε να την τοποθετήσετε σε ένα δοχείο με νερό και να χρησιμοποιηθεί εκ νέου.

Αποθήκευση:

Οι μαρκαδόροι POSCA αποθηκεύονται σε οποιαδήποτε θέση (οριζόντια ή κάθετα) αρκεί να είναι κλειστό το καπάκι τους.